Közéleti Akadémia a bölcsészkaron
2013.02.13. 13:34 - Billton

kozeleti_akademia.pngGyörgy Péter - esztéta, médiakritikus, egyetemi tanár - A kettészakadt Magyarország - Önmagunk revíziója címmel előadást tart február 14-én csütörtökön 14 órától a Szegedi Tudományegyetem BTK Auditorium Maximum előadójában a Közéleti Akadémia keretében. 

Nincs még vége, olvasd tovább...
Szólj hozzá!
Egyetemi autonómia Varsóban a náci megszállás alatt - VIDEÓ
2013.02.06. 19:26 - m. g.

Mi az, hogy egyetem? Mi az egyetem lényege? - kérdezi Pavlovits Tamás, az SZTE BTK Filozófia Tanszékének docense. Tadeusz Borowski Tanárok és diákok című novellájával keresi a választ - a mű a náci megszállás alatt működő illegális varsói egyetemről szól. A tanárok és diákok fő motivációja nem az ellenállás, hanem a tudás - a történet szereplői életüket és testi épségüket is kockáztatják a tudás vágyáért és átadásáért.

Nézd meg Pavlovits Tamás előadásának felvételét a január 4-i Szabad Egyetemről!

Nincs még vége, olvasd tovább...
Szólj hozzá!
Közéleti Akadémia kurzus az SZTE-n - Töltsük meg ismét az Audmaxot!
2013.02.01. 10:01 - Billton


btk.JPGKözéleti Akadémia a Bölcsészkaron címmel új választható kurzus indul, melynek vendégelőadói az ország neves szakemberei lesznek.


Nincs még vége, olvasd tovább...
Szólj hozzá!
Hörcsög a díványban - VIDEÓ
2013.01.27. 10:47 - m. g.

Milyen helyzeteket teremtett a felsőoktatás tömegessé válása? Beváltotta-e a kreditrendszer a hozzá fűzött reményeket? Hogy jön a bolognai rendszerhez a lakodalmas rock? És mi köze ehhez a hörcsögnek, a petymegnek, a tengerimalacnak és a sündisznónak? A január 4-i Szabad Egyetemen Katona Péter, az SZTE BTK Szociológia Tanszékének adjunktusa fejtette ki mindezt.

Nézd meg az előadás felvételét!

Nincs még vége, olvasd tovább...
1 komment
Büfé-ruhatár szak - VIDEÓ
2013.01.27. 10:40 - m. g.

Mivel próbálják félrevezetni a közvéleményt és a felvételizőket? Mit produkál valójában az egyetem? Máté András, az ELTE BTK Logika Tanszékének vezetője arra is kitér előadásában, hogy a felsőoktatás a diplomák kibocsátása mellett a kulturális színvonalat, a társadalmi mobilitást és a közéleti aktivitást is növeli.

Az előadás a január 4-i Szabad Egyetemen hangzott el. Nézd meg a felvételt!

Nincs még vége, olvasd tovább...
52 komment
Oktatási rendszer és versenyképesség - VIDEÓ
2013.01.25. 13:12 - m. g.

versenykepesseg.jpgA globális versenyképességi index több pillére is az oktatással áll összefüggésben - derült ki Pelle Anitának, az SZTE GTK Pénzügyek és Nemzetközi Gazdasági Kapcsolatok Intézete docensének előadásából a január 4-i Szabad Egyetemen.

Nézd meg az előadás felvételét!

Nincs még vége, olvasd tovább...
Szólj hozzá!
A tanulás társadalmi haszna - VIDEÓ
2013.01.24. 10:54 - m. g.

tudas_ill.jpgA tudás sokszorosan megtermeli azt az értéket, melyből az iskolarendszert fenntartjuk - fejti ki előadásában Csapó Benő, az SZTE BTK Neveléstudományi Intézetének vezetője. Hogyan fordulhat mégis elő, hogy Magyarországon - a világtendenciákkal szembemenve - forrásokat vonnak el az oktatásból? Milyen haszna lehet a tanulásnak az egyén és a társadalom számára?

Csapó Benő előadásának videofelvétele a január 4-i Szabad Egyetemről.

Nincs még vége, olvasd tovább...
2 komment
Eközben az EU-ban…
2013.01.22. 19:26 - pötty zorka

eu.jpgTúl sok a diplomás? Túl kevés a fóka? Az Európai Unió támogatja a mobilitást és a diplomások számának emelését, a legtöbb tagállam sokkal többet fektet a felsőoktatásba, mint mi. Magyarország is hasonló kötelezettségeket vállalt, a mostani intézkedések viszont mintha ezzel szembe mennének.

Nincs még vége, olvasd tovább...
139 komment
Kerek-e a tárgyalóasztal?
2013.01.22. 15:28 - pötty zorka

csaklufi.jpgFélünk, hogy a konkrétumok nélküli álmegállapodásokat csak eszköznek használják az egyetemi polgárság megosztására. ÁLLÁSFOGLALÁS.

Nincs még vége, olvasd tovább...
2 komment
"Ezt is elviszem magammal..."
2013.01.18. 12:47 - pötty zorka

repulo.jpg"Bizonytalanok a végzős gimnazisták"- írja a Délmagyarország. "Megtudtuk, a külföldi élet, a bizonytalan jövő naponta felmerülő téma az iskolákban. Több szó esik róluk, mint a korábbi években."

Nincs még vége, olvasd tovább...
3 komment