Kerek-e a tárgyalóasztal?
2013.01.22. 15:28 - pötty zorka

csaklufi.jpgFélünk, hogy a konkrétumok nélküli álmegállapodásokat csak eszköznek használják az egyetemi polgárság megosztására. ÁLLÁSFOGLALÁS.

Egyet értünk a Hallgatói Hálózattal abban, hogy a hat pont nem teljesült a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciájának (HÖOK) és a Balog Zoltán által képviselt Emberi Erőforrások Minisztériumának legutóbbi tárgyalásával.

Az így született látszatintézkedések nem a megfelelőek, s a saját bőrünkön érezzük, mennyire rossz ez a jelenlegi irány: az SZTE-t ért forráskivonások miatt a napokban módosult a könyvtár nyitva tartása például. (Az intézmény közleménye szerint A felsőoktatást érintő elvonások miatt 2013. február 4-től - a 2012/2013. tanév II. szemeszterétől - a TIK nyitva tartása" változik, a hétvégékre például bezár.)
Így pont az egyik elégetőbb probléma, az egyetemek finanszírozásának kérdésére – mint arra az Oktatói Hálózat (OHa) is rámutat közleményében a 2011-es keretszámokat és támogatásokat preferálva – sikkad el.

A 16 igen népszerű, és egyébként - ahogy azt a Hallgatói Hálózat (HaHa) bejegyzése is mutatja - versenyképes diplomát adó szak diszkriminációjával nem értünk egyet, és sajnálattal vesszük tudomásul, hogy a kormány nem hagyott fel a felsőoktatást lejáratását célzó retorikával, valamint továbbra is – az európai trendekkel, legfrissebb kutatási eredményekkel ellentétesen cselekszik. Ezért tovább folytatjuk blogunkban az egyetemi sztereotípiák felszámolását.

Az átgondolt, felelős reformoktól most nagyon távol vagyunk, ezekhez minden, az egyetemeket és az egyetemi polgárságot képviselő szereplőre szükség lenne, ezért az Országos Felsőoktatási Egyeztető Fórum (OFEF) résztvevőit szeretnénk az egyelőre igen szögletes kerekasztal mellett tudni.
Nélkülük úgy tűnik, az egyetemek autonómiájának kérdése sem kap elég figyelmet: a rektorválasztól ugyan esett szó, de a kancellár intézménye nem lett eltörölve.

Mivel - a HÖOK ígéretével ellentétben - az eddigi megbeszélések jegyzőkönyve sem jutott el a nyilvánossághoz, illetve konkrét, a szakmai szervezetekkel egyeztetett lépések sem történtek a felsőoktatás felelős átalakításáért, továbbra is követeljük a felsőoktatási kerekasztal kibővítését a valóban érintettekkel, és kiállunk a decemberben elfogadott hat pont megvalósítása mellett.

Semmit rólunk nélkülünk!

 

Kapcsolódó írások:
Eközben az EU-ban…
Nyílt levél az SZTE Hallgatói Önkormányzatának
SZTE: mennyi az annyi?

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://mierthallgatok.blog.hu/api/trackback/id/tr765035081

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Kerek-e a tárgyalóasztal? 2013.01.22. 20:41:52

Félünk, hogy a konkrétumok nélküli álmegállapodásokat csak eszköznek használják az egyetemi polgárság megosztására.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

BélaBácsiTudja 2013.01.23. 07:41:59

Rovid kérdés: HaHa-t vagy akar ezt a gittegyletet megis ki választotta meg? Senki?
Kinek tartozik felelőséggel? Elszámolási kötelezettséggel?

HÖOK választások útján került oda ahova... Lehet velük nem egyetérteni, de olyan abszurd elképzelés h egyedül a megválasztott hallgatói képviselők jogosultak a hallgatok képviseletére? Tessék választásokat nyerni....
süti beállítások módosítása