Miért fontos tanulni?
2013.01.10. 12:44 - pötty zorka

Igaz, hogy a "társadalomnak kell eltartania a haszontalan diplomásokat"? - újabb sztereotípia, amelyet a Szabad Egyetem is megcáfolt. A tanulás hasznos az egyénnek és hasznos a társadalomnak; a tudás javítja az életminőséget, növeli a jövedelmet; a műveltség jelentősége pedig a nemzeti identitás és a humán kultúra kialakításában is kiemelkedő.


Miért fontos tanulni? - tette fel a kérdést Csapó Benő a Szabad Egyetemen. A tudás és műveltség érték, hiszen az egyénre a nagyobb intelligencia és műveltség pozitív hatással bír, ugyanakkor gazdasági haszna is rendkívüli: az egyén számára magasabb jövedelmet, jobb esélyeket jelent a munkaerő-piacon, míg társadalmi haszna is kiemelkedő - fogalmazott az SZTE BTK Neveléstudományi Intézet intézetvezető egyetemi tanára.

csapobeno_profil.jpg
A tudás azonban jobb életminőséget is jelent, hiszen egészségesebb életmódot, illetve egészségtudatos magatartást eredményez, amelyből növeli az élethosszt is. Mindemellett a műveltebb emberek idős korukban is aktívabbak, sőt, sokkal önellátóbbak is.

A magasabban kvalifikáltak közösségépítő hajlama is nagyobb, aktívabbak a civil életben, s a mindennapok során is önállóbbak.
A tudásnak személyes hozammal is bír, hiszen a magasabb végzettségűek könnyebben találnak munkát - olvasható le Csapó Benő táblázatáról, amelyhez az OECD adatait használta.

csapob_munkanelkuli.png
Ezen túl a műveltebb embereket környezettudatos magatartás jellemzi, környezetbarát fogyasztási szokásokkal barnak, míg - releváns végzettség esetén - a tudományt fel tudják használni a környezet javítása, védelme érdekében. 

Illetve: Miért kell a tanulás fontosságát bizonygatni ma Magyarországon? - utóbbi kérdésre nem tudunk válaszolni.
A tudás sokszorosan megtermeli azt az értéket, amiből az iskolarendszert fenntartjuk, Lássuk ennek módjait.
A műveltségnek, tudásnak önmagában értéke van, de gazdasági hasznot is jelent.

Az SZTE intézetvezető egyetemi tanára előadásában azt is kiemelte, hogy Magyarországon a diplomaszerzés társadalmi hozama rendkívül magas: amíg egy férfi diplomája 19215 amerikai dollárba kerül, addig 274199 USD hasznot termel - tehát a magyar társdalom minden férfi diplomázó után 254984 dollár nyereséget "könyvelhet el".
csapob_ferfi_haszon.png


A nők esetében is igen kedvezőek az adatok: amíg egy nő diplomaszerzése a magyar társadalomnak 19094 dollárjába kerül, addig 157149 USD hasznot hoz, tehát minden női diploma után 138055 dollárt "nyer" a társadalom.

csapob_nok_haszon.png



Csapó Benő  A tanulás társadalmi haszna - a felsőoktatás hozzájárulása az ország gazdasági fejlődéséhez című előadásából kiderült: a társadalomnak nem kell eltartania a haszontalan diplomásokat, hiszen nagy anyagi hasznot hoznak a felsőfokú végzettségűek a magyar társadalomnak, mindemellett a környezetükre és közösségükre is pozitív hatást gyakorolnak.

Kapcsolódó cikk:
A "büfészakok" mítosza
Kié is az egyetem?
Harmincévesen is az adófizetők pénzén?
Vannak is, meg nem is: forráskivonások 2013-ban

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://mierthallgatok.blog.hu/api/trackback/id/tr835008408

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása