Büfé-ruhatár szak - VIDEÓ
2013.01.27. 10:40 - m. g.

Mivel próbálják félrevezetni a közvéleményt és a felvételizőket? Mit produkál valójában az egyetem? Máté András, az ELTE BTK Logika Tanszékének vezetője arra is kitér előadásában, hogy a felsőoktatás a diplomák kibocsátása mellett a kulturális színvonalat, a társadalmi mobilitást és a közéleti aktivitást is növeli.

Az előadás a január 4-i Szabad Egyetemen hangzott el. Nézd meg a felvételt!

Máté András előadásából az is kiderül, hogy a költségvetés helyzetével nem lehet magyarázni a mostani kormányzati intézkedéseket, ugyanis a munkaerő-piacon kevésbé preferált képzettségek megszerzése marad ingyenes.

 

 

Kapcsolódó cikk:

52 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://mierthallgatok.blog.hu/api/trackback/id/tr325045990

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Foxtrotty 2013.01.27. 22:26:09

"ELTE BTK Logika Tanszék"

Az valahol a büfé mellett található?

Gerry. 2013.01.28. 00:52:37

Mo-on nincs uj a nap alatt. Amit Szent-Gyorgyi mond a magyar iskolarendszer visszassagarol, ma is 100%-ban ervenyesek. Holott eltelt 83 ev.

kpityu2 2013.01.28. 05:38:31

"felsőoktatás a diplomák kibocsátása mellett a kulturális színvonalat, a társadalmi mobilitást és a közéleti aktivitást is növeli."

Jó jó, de honnan lesz új öltöny ennyi képviselőnek?

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2013.01.28. 05:46:04

@Gerry.: Szen-Györgyit is egy magyar értelmiséget érintő kivándorlási hullám után csábították haza Kanadából.
A hallgatói röghöz kötést a 70-es években a keményvonalas kommunisták szorgalmazták a Belügyi Szemlében.
Tényleg nincs új a nap alatt...

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2013.01.28. 05:52:53

Azért a 16 szakot egy kalap venni és a kommunikáció szakot besorolni a munkaerő-piacon preferált képzettségek közé eléggé érdekes...

Az is szép, hogy az önéletrajza szerint nem habilitált, pedig az a docensi kinevezés feltétele. És úgy tanszékvezető, hogy nincs nemzetközi publikációja a konferenciákon kívül. Büfé-ruhatáros képzésre ilyenek kellenek...

Terencius 2013.01.28. 06:48:27

"felsőoktatás a diplomák kibocsátása mellett a kulturális színvonalat, a társadalmi mobilitást és a közéleti aktivitást is növeli."

Professzor úr!
Hallott már az értékelemzésről? Vannak főfunkciók és mellékfunciók. A fentiek mellékfunkciók. Egy diplomának a fő funkciója, az ott tanultak SZAKMAI hasznosítása.

hower 2013.01.28. 08:15:43

@zajos1: Mert a Fideszt nem segítik Amerikából, ugye? George Birnbaum és Arthur Finkelstein... Ja, persze, értem, hogy amit a Fidesznek szabad, azt másnak nem... ;-)

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2013.01.28. 08:40:39

Köszi a videót, meg fogom nézni!

sanche · http://elakadasjelzo.blog.hu/ 2013.01.28. 08:58:31

"felsőoktatás a diplomák kibocsátása mellett a kulturális színvonalat, a társadalmi mobilitást és a közéleti aktivitást is növeli"

Hülye ember mindig volt és lesz is, ez tény. De az is tény, hogy az elmúlt 10-30 évben kevesebb diplomás magyar volt, mégis úgy érzem, hogy az a kulturális színvonal magasabban volt jóval a mostaninál. A közéleti aktivitás meg csak tudás és intelligencia mellett hasznos, amiből mostanság szintén nem túl sok van.

Vagyis a lényeg, hogy 1, ahogy előttem mondták, a főiskola/egyetem fő funkciója a hasznos tudás az adott szakmában és pont. Ezt teljesíti sok büfé szak? Nem.

2: Ahogy említettem; általánosságban ezek a szakok alkalmatlanok a kulturális színvonalé növelésére. Akkor meg...? Miért is vannak ingyen?

Azon meg, hogy melyik szak hasznos vagy nem hasznos nem kell vitatkozni, durván fel lehet mérni a terepet, hogy milyenfajta tudással mennyire lehet elhelyezkedni.

Roa 2013.01.28. 08:58:52

Tyűha, komolyan.

1. "a felsőoktatás a diplomák kibocsátása mellett a kulturális színvonalat, a társadalmi mobilitást és a közéleti aktivitást is növeli"
Alapvetően igaz, de ez a mondanivaló célja miatt bődületes manipuláció, és nagyon meredek önigazolás. Szép. A "büfé-ruhatár" kinyilatkoztatja tehát, hogy a felsőoktatás célja nem a használható tudás, hanem a "Tudás" önmagában, ezért is van létjogosultsága a "büfé-ruhatárnak".

2. A korrelációt taglaló rész volt a legviccesebb. Tudom persze, hogy a logika tanszéken (?) nem elvárható a logika alkalmazása, csak a tanítása, de aki egy kicsit is ért a statisztikához, a korrelációkból egy dolgot láthatott: semmi és tényleg semmi magyarázó kapcsolat nincs az intézkedések közt. Az előadó meg tanulságosnak nevezte a számokat.

Pont az ilyen álértelmiségiek miatt emelem fel mindig a szavam, de látom nekem nem is kell szólnom, mert magukat minősítik...

vladimir964 2013.01.28. 09:18:16

"Az alkotó elmék mindig képesek
voltak túlélni a legrosszabb
oktatást is."
Anna Freud
"A világgal az a baj, hogy az ostobák
holtbiztosak mindenben, az intelligensek pedig tele vannak kételyekkel."
Dale Baughman
"A hatalom mindíg megront, és ezért
egyetlen emberi lénynek vagy
csoportnak sem szabad túl sokat és
túl sokáig juttatni belőle."
Aldous Huxley
"Aki egyszer mandátumhoz jutott, az végképp elszokik a munkától, úgyhogy
abból nem lehet többé semmi,
csak képviselő."
Mikszáth Kálmán

Virt02 2013.01.28. 09:25:16

Na, megint ott tartunk, hogy "hülye bőcsészek, nem tanulnak semmit, nem értenek semmihez, maj' mennek a mekibe asztalt takarítani, nehogymá az én pézemből tanujjanak!"

gabcigirl 2013.01.28. 09:34:14

Nem is tudom. Humán végzettséggel a tarsolyban jó melóim vannak, ehhez képest az Ángliában melózott, műszakis végzettségű ismerősömnek nyista meló. Lehet, nem is olyan hülyék a humán végzettségűek?

Állambácsi persze nem csípi őket. A pénzkeresés mellett demokratikus igényeik is vannak, gondolkodnak és kritikusak a közélet felé. Veszélyes is az, na:S

gabcigirl 2013.01.28. 09:34:14

Nem is tudom. Humán végzettséggel a tarsolyban jó melóim vannak, ehhez képest az Ángliában melózott, műszakis végzettségű ismerősömnek nyista meló. Lehet, nem is olyan hülyék a humán végzettségűek?

Állambácsi persze nem csípi őket. A pénzkeresés mellett demokratikus igényeik is vannak, gondolkodnak és kritikusak a közélet felé. Veszélyes is az, na:S

Zabaalint (törölt) 2013.01.28. 09:38:00

@Terencius:
Lehet fő funkciója is az, amiről a prof beszél, de akkor fizessen érte a hallgató, mert a hobbiját mindenki maga fizesse. Más kérdés, hogy ez esetben sokan rájönnek, hogy a művelődésnek messze nem leghatékonyabb módja az egyetemi órák látogatása.

Zabaalint (törölt) 2013.01.28. 09:39:09

@gabcigirl:
Nem mindegy, hogy milyen humán végzettség és milyen műszaki végzettség.

hower 2013.01.28. 09:46:18

@Roa: "Pont az ilyen álértelmiségiek miatt emelem fel mindig a szavam, de látom nekem nem is kell szólnom, mert magukat minősítik... "

Ja, ja, még jó hogy te erre jártál és fényt hoztál az éjszakába bölcs kommented által. Az általad "álértelmiséginek" vélt Máté András egyébként matematikus végzettségű.

MEDVE1978 2013.01.28. 09:50:06

Nem volt időm végignézni, de a kommentekből kitűnik az, hogy itt megint a "diplomás sokkal nagyobb eséllyel helyezkedik el" elvről van szó. Nos, csak az elhelyezkedésre koncentrálva, ez valóban így van. Tágabb kontextusban viszont sokkal árnyaltabb a kép. Mi történik igazából? Felborult a képzési szerkezet egyensúlya, tehát ha nem is túl sokan mennek felsőoktatásba, túl rossz a jelentkezők preferenciáinak összetétele. Szóval nem az a baj, hogy egyetemre mennek, hanem az, hogy nem a társadalom vagy a gazdaság számára "hasznos" képzéseket választják. Kérdéses, hogy ez egyáltalán lehetséges lenne-e, hiszen igaz, hogy Magyarországon mondjuk háromszor annyi orvos képzésére lenne szükség, mint most, viszont az alkalmas jelentkezők száma is határt szab. Továbbmenve az előző gondolaton, viszont az következik be, hogy a társadalom-gazdaság számára jelenleg nem hasznos szakokon végez rengeteg ember.

A munkaerőpiaci reakció erre nagyon egyszerű, az ő diplomájuk a nagy kínálat miatt elértéktelenedik. A munkaadók ezzel szemben a következő problémával találják szemben magukat: asszisztenst keresek, havi 150 ezer bruttóért. Kell, hogy tudjon számítógépet használni és kávét főzni, jó, ha még gépelni is tud.
Jelentkezőim összetétele: 40 fő 40 és 60 körüli Micike. Nehézségei vannak a számítógéppel korából adódóan és nem is a legfrissebb tudással rendelkezik. 10 db szakközepet végzett jelentkező, aki középfokon beszél jó esetben angolul és tudja a követelményeket. 30 friss diplomás, középfokon beszél angolul, friss tudása van és mondjuk még Rawlsról is tudja ki volt, viszonylag művelt.

A munkaadó a friss diplomást fogja választani, mert ő adja a legjobb értékarányos szolgáltatást. Ezzel leszorítja mondjuk a bolti / gyári rabszolgamunkás kategóriába a szakközepest és a Micikéket. A bolti / gyári rabszolgamunkások pedig a nyolc osztályt sem végzetteket szorítják ki... hova is? A semmibe, esetleg a takarítói, alkalmi munkási, közmunkási részbe.

Bár látszólag minden rendben van, ez egy vesztes szituáció (lose-lose game) mindenkinek. A társadalom kiképzett drágán hiába egy diákot, mert az nem hasznosítja tanulmányait. Emellett a folyamat partvonalra szorítja a legkevésbé képzett rétegeket, akiket segélyezni, közmunkáztatni kell. A munkavállaló is veszít (mindegyik), mivel olyan állást kap, ahol nem használják ki a képességeit és még kevesebbet is fizetnek neki, mint szeretné. Ezért frusztrálttá válik, politikai extrémizmusokra fogékony lesz, emigráláson gondolkodik.
Végül a munkaadó biztos lehet abban, hogy felvett munkaereje elégedetlen és folyamatosan állásokat keres a saját szakmájában, vagy legalábbis jobb állásokat. Ezért valószínűleg nem tervez hosszabb távra a munkavállalóval, magas fluktuációt tervez, ami extra költséget jelent a szervezet számára (állandó munkaerőkeresés).

Így zárul be a kör és sajnos ezért nem igaz, hogy a "diplomás sokkal nagyobb eséllyel helyezkedik el" elv bármilyen pozitívumot hordozna magában, netán követendő példa lenne.

Vitéz Kőbányai Világos 2013.01.28. 10:29:32

@Távmunkás: A docensi kinevezésnek nem feltétele a habilitáció, csak a professzorinak.
Minek pofázol bele, ha nem értesz hozzá?

bIQa 2013.01.28. 10:40:18

Munkahelyféltésből sok mindent összehord az ember. Pedig sajnos az ELTE BTK-t nagyon meg kéne már rostálni

Terézágyú 2013.01.28. 10:45:39

@bIQa:
Pedig sajnos az ELTE BTK-t nagyon meg kéne már rostálni"

Meg ám a rohattakat!

bIQa 2013.01.28. 10:50:36

@Távmunkás:
"A hallgatói röghöz kötést a 70-es években a keményvonalas kommunisták szorgalmazták a Belügyi Szemlében."

Nekem nem járt ez a folyóirat, így csak találgatni tudom, mit értettek röghöz kötésen a belügyi vezetők. Ha ugyanazt, amit most így neveznek az aktivisták, akkor a képzési költség utólagos megfizetésének terhe mellett ki lehetett volna menni akár végleg is Nyugatra dolgozni?

Mert ha így van, akkor óriási előrelépés lett volna a korabeli állapotokhoz képest. Ujjongva fogadták volna sokan, az biztos

Wásztákhurwáh (törölt) 2013.01.28. 11:11:19

Na most a logika tanszékes csávó jól bevédte a sok semmirekellő kollégáját, hallgatóját. Büfészakokból nem kérünk! Kommunikáció, szociológia, mérhetetlen mennyiségű pszichológus sem kell. Magyar-töri szakkal lófaszt ér az ember munkaerőpiacon.

A sokat szidott közgáz-jogász szakok azért szerintem piacképesebbek, értelmesebbek, mint egy filozófia vagy kommunikáció lóhúgy.

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2013.01.28. 11:11:41

@Vitéz Kőbányai Világos: A felsőoktatási törvény értelmében tényleg nem feltétel a habilitáció a docensi kinevezéshez, amennyiben az intézmény nem határoz meg szigorúbb feltételt. Az ELTÉ-n viszont ez már évek óta feltétel.
Minek pofázol bele, ha nem értesz hozzá?

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2013.01.28. 11:13:48

@bIQa: A kommunizmus alatt is az fogalmazódott meg, hogy a külföldre költöző egyetemisták képzése felesleges pénzkidobás az állam részéről, ezért mindenképpen meg kell akadályozni a diplomások emigrációját.

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2013.01.28. 11:17:10

@gabcigirl: Arra nem gondoltál, hogy az országgal valami gond lehet, hogy külföldön simán talál munkát a műszaki diplomás, míg itthon nem? Ugyanez egyébként a humán diplomások nagy részéről nem mondható el, legfeljebb képzettségtől független munkakörökben...

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2013.01.28. 11:22:42

@MEDVE1978: A diplomás túlképzésről mondta nekem nagyjából 10 éve egy oktatáspolitikus, hogy nem baj, ha a takarítónak is diplomája van, hiszen az az országnak jó, ha tanultabbak az emberek.

sanche · http://elakadasjelzo.blog.hu/ 2013.01.28. 11:28:40

@gabcigirl: Hofi pont neked szánta a következőket: "Gőg és Demagóg, fiam" :)

"gondolkodnak és kritikusak a közélet felé."
Ha valóban gondolkodnál, akkor talán nem hoznál fel egy ÁLTALÁNOS problémára "bizonyító erejűnek vélt" egyedi, egyéni példát. Lefordítom a nyelvedre; adott az állítás: a négerek feketék. Erre Te azt hozod fel, hogy ez hülyeség, mert van egy kollégiumi szobatársad ismerősének a rokonának a szomszédja, akinek van néger ismerőse, aki albínó.

Ha gondolkodni akarsz, akkor gondolkodj azon, hogy általánosságban egy műszaki végzettségűnek (főiskola vagy egyetemi) mennyivel van nagyobb esélye rövid idő alatt "jó melót" szerezni, mint egy általános bölcsész diplomával.
Budapesten műszaki végzettséggel a leglentebbi kategóriában (tehát nem fejlesztő) a kezdőfizetés 300 ezer bruttó. Azért ez a bölcsész "melóhelyekre" nem annyira jellemző ÁLTALÁBAN. Ahogy a munkahely keresése is ÁLTALÁBAN sokkal kevesebb idő... Úgyhogy, ha gondolkodó bölcsész szerepében akarsz tetszelegni, akkor kivételekkel ne akarj általános tényeket támadni.

Ez meg téged minősít: "Lehet, nem is olyan hülyék a humán végzettségűek"

Nem, nem a humán/műszaki végzettség miatt lesz valaki hülye. De, aki szerint az, hogy neked van munkád, az ismerősödnek meg nincs, mindjárt azt jelenti, hogy nem vagy hülye (vagy úgy általánosságban xy szakos ember)... Nos mint mondtam, ezzel minősíted magad és nem a humán "műveltségeddel".

blah 2013.01.28. 11:42:12

Csak az itt értetlenkedőknek mondanám, hogy a logika az matek, műszakin meg általában oktatják. Illetve nekem mint gépésznek oktatták.

bIQa 2013.01.28. 11:44:46

@Távmunkás:
???

A '70-es években alapból SENKIT nem engedtek külföldre telepedni, se melóst, se diplomást, csak disszidálni lehetett. De az se volt mindenki számára járható, mert még "nyugati" kék útlevelet se adtak csak úgy. A zöldhatáron átjutni, esetleg Jugoszlávián keresztül, ... nem volt az egy könnyű trapp, inkább nem részletezem

Aki disszidált, azt távollétében a bíróság börtönbüntetésre ítélte, ami letöltendő volt amennyiben mégis hazajött és lekapcsolták a határon. Ezen felül a bírósági ítélettel elkobozták az itthon maradt javait, lakást, ingatlant, a rokonait szivatták, minimum nem utazhattak egy jó darabig

A mostani "röghöz kötés" mintha nem pont erről szólna, hézagos ismereteim szerint. Vagy lehet hogy nem nekem hézagosak az ismereteim?

Holger Hartland · http://hartland.blog.hu 2013.01.28. 11:48:23

@Vitéz Kőbányai Világos: @Távmunkás: Gyerekek, nyugi. A habilitáció akkor kell, ha valakit _most_ neveznek ki docensnek, de aki még a habilitáció előtti korszakban lett docens, azt visszamenőleg nem kötelezik rá, hogy habilitáljon. Máté András az életrajza szerint 1997 óta docens.

blah 2013.01.28. 11:48:30

@blah: jó megkövetem magam mert a BTK-n lehet, hogy mást jelent. Nem tudom elképzelni, hogy bármely bölcsész agya bevenné. Aztán persze én is tanultam a szociológiától kezdve filozófián át még politológiát is a gépész karon, meg mit tudom én milyen tölteléktantárgyaink voltak még...

Terencius 2013.01.28. 11:49:15

Logikai tanszék?
Van akváriumod?
Nincs.
Akkor te....

Wásztákhurwáh (törölt) 2013.01.28. 11:54:31

@blah: csak a kedvedért mondanám, hogy a logika annyira matek, amennyire a filozófia is matek...
van matematikai logika, meg van a filozófusoknak meg mást jelent

csak közlöm veled, hogy régen a jogász szakok némelyikén még oktatják, filozófus végzettségű tanárral

nézz utána, hogy hány válfaja van a logikának, mielőtt butaságokat beszélsz és égeted magad művelt társaságban

mindenféle szakra szükség van, de az arányok az utóbbi 10-20 évben kicsit eltorzultak
kell ennyi szociológus, filozófus, bölcsész, kommunikációs "szakember", tanító, óvónő?

a teljes tandíjat támogatom minden szakon, diákhitellel megtámogatva és hallgatói szerződésekkel
más út nincs, ezt tudja Orbántól Gyurcsányig mindenki, csak sajnos az ingyenélő egyetemisták ezt nem hajlandóak belátni, persze ingyen még a szar diploma is jó nekik, fizetni meg egy piacképesért sem hajlandóak

Wásztákhurwáh (törölt) 2013.01.28. 11:57:21

@blah: ne erről van szó, mert van matematikai logika meg még vagy nyolcféle, filozófusoknak elég erősen nyomják, jogászoknál is van ilyen tárgy, de nyilván nem ugyanaz, mint a műszaki karokon

az ilyen kötött mellényes bölcsészeket le kellene már építeni...

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2013.01.28. 12:26:56

@bIQa: Fiatal vagy te még... A 70-es években kérvényezni lehetett a külföldre telepedést, pár tízezren meg is kapták az engedélyt.

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2013.01.28. 12:29:48

@Holger Hartland: Szóval nincs meg a mai követelményeknek megfelelő végzettsége, úgy vezet tanszéket, hogy egy adjunktusnál sem mutat fel többet...

dipl-o-mata 2013.01.28. 12:41:47

@Távmunkás: Ezen kár rágódni, nem csak docenseknél fordul elő, de tanári fokozatúaknál is, hogy se habilitáció se MTA doktora.Vagy olyan is van, hogy valahogy MTA doktora lett de a feltételeket még egy phd-hoz sem teljesítette (publikáció, nyelvvizsgák stb.), ráadásul ezek a dolgok pont az ELTE-n népszerűek, kedvencem ezek közül a Fokasz Nikosz és a Kisfaludi András, akinek úgy van tele az önéletrajza külföldi kutatásokkal, hogy alapfokon beszél angolul.

Holger Hartland · http://hartland.blog.hu 2013.01.28. 12:49:17

@Távmunkás: Nem ő az egyetlen, és ha sok ilyen docens van, akkor ez nem konkrétan az ő hibája, hanem valami általánosabb. A másik oldalról GFG-t(gfg.blog.hu, ha így ismerős) szokták támadni hasonlókkal (neki a habilitációja megvan, csak azt kérdezik többen, hogy mire is). Megnéztem, hogy a magyar egyetemek politológiai tanszékein milyen docensek vannak, és GFG egyáltalán nem lógott ki a sorból. Meg kell nézni Máté András esetében is a filozófiai, vagy még inkább a logika tanszékeket, hogy vajon ő a kivétel vagy inkább a szabály.

bIQa 2013.01.28. 13:10:42

@Távmunkás:
"A 70-es években kérvényezni lehetett a külföldre telepedést, pár tízezren meg is kapták az engedélyt"

Nem vagyok fiatal, a '70-es években már felnőtt papírjaim voltak. Amiről írsz, az Izraelbe, kisebb részben Németországba etnikai hivatkozással indított, az illető államok által PÉNZBEN KOMPENZÁLT kitelepedést jelentett

Vagy családegyesítés címén beadott kérelmet, amit jól lekádereztek, és ha lehetett hírszerzői tevékenységbe az illetőt beszervezték. (ez gyakorlatilag a többi kint élő magyarral kapcsolatos spicliskedést jelentette). Ha nem lehetett beszervezni, akkor meg visszadobták a kérelmét

hower 2013.01.28. 13:41:29

@Távmunkás: Máté 1997 óta docens. Az ELTE-én 2002-től vannak egyáltalán a habilitációs eljárások. A megoldás ilyen egyszerű, ráadásul ezek az infók mind megtalálhatók a neten. Ha én online távmunkás lennék, biztosan utánanéznék annak, amiről beszélek. De nem vagyok online távmunkás.

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2013.01.28. 13:43:20

@dipl-o-mata: Az ilyeneket kellene kiszórni. Meg azokat a tanársegédeket és adjunktosokat, akik 10 év alatt sem tudnak PhD-t csinálni.
Az ELTÉ-n van olyan 70 év feletti tanár is, aki már rég nem tart előadásokat, nem kutat, de 25 négyzetméteres irodát tartanak fent neki...

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2013.01.28. 13:47:58

@hower: Én nem azt mondom, hogy a 90-es években nem lehetett volna docens, hanem azt, hogy manapság nem kellene se docensnek lennie, se tanszéket vezetnie. Azóta eltelt néhány év, megváltozott a világ. Bár az ELTÉ-n ezt szeretik nem észrevenni, van még bőven Pártfőiskolát végzett tanszékvezető...

hower 2013.01.28. 13:53:59

@Távmunkás: Én értem a felháborodásodat és sok dologgal egyet is értek a kommentjeidben, de Mátét itt speciel teljesen igazságtalanul támadod. A figura sose volt foximaxis, valóban matematikusként végzett akkoriban, amikor nagyjábül 20 ember volt egy matematikus évfolyam, és ment aztán el a logikatörténet felé, és végezte el a filozófiát is. Valóban nem nagyon vannak nemzetközi publikációi, de ez meg egyáltalán nem szokatlan kis Kárpát-medencei provinciánkban, sőt, az a kivétel, akinek ilyen sok van, és még mindig itt tanít.

hower 2013.01.28. 14:00:21

@hower: A vége nem volt magyarul, de talán érthető, mit akarok mondani. A magyar tudomány rendesen kontraszelektált, és akik képesek hosszabb távon is nemzetközi szintet nyújtani, azok előbb vagy utóbb törvényszerűen elmennek Magyarországról. Ezért az elmaradt felsőoktatási reformok is felelősek, de a tudományszervezés elmaradottsága általában is. És itt meg veled kell egyetértenem, nem nagyon becsülete az igazi teljesítménynek, így kevesen vállalják a vele járó erőfeszítést. A langyos víz rulez.

Laciii 2013.01.28. 14:03:55

@hower:
A hozzáállás a baj. Köze nincs az aktuális elvárásokhoz és nem is érdekli.

Szépen előadja, hogy úgyse tudjuk mi lesz 5 év múlva, tanítsunk valamit azt majd lesz valami. Nem cél, hogy gyorsan munkaképes embereket képezzenek. A 10 éves elvárásoknak is minek megfelelni.

Utána meg megy a csodálkozás, hogy nem versenyképes a képzés.

Foxtrotty 2013.01.28. 14:05:18

@Távmunkás:
Az ELTE bölcsészkaron még ott leng minden zugban Lukács György szivarfüstje. Külsőre átvedlett, vagy át se vedlett ex-lukácsisták hálózata tartja kézben a dolgok irányítását

Mit lehet várni egy ilyen bandától? Dinoszauruszok küzdenek most a túlélésért, bármilyen áron

Persze ha megbukna a jelenlegi kormány, és visszatérnének az arany idők, amikor úgy 500 milliót vágott zsebre ez a kör a Gyurcsánytól kapott különjuttatásként ...

Meg lehet érteni őket, ha nem tetszik a rendszer

Gerry. 2013.01.28. 14:10:21

@Távmunkás: Ize, Szent-Gyorgyiert Kleinenberg Kuno szemelyesen ment ki, hogy visszacsabista a Cambridge Egyetemrol, ahol 30-ban Szent-Gyorgyi doktoralt. Namost Cambridge meglepoen csekely mertekben talalhato Kanadaban :)

(A cambridge-i elmenyei miatt is beszel egyebkent a neveles, es a testneveles fontossagarol sokszor, sok helyen - Oxford es Cambridge mint a mai napig, igaz lathatatlanul, de nevel is, bizonyos mertekben jobban, mint pl. a Harvard vagy a Yale.)

Egyebkent nem az a tragikus Mo-on, hogy nincs uj a nap alatt. hanem az, hogy nem is lesz.

I-brahi 2013.01.28. 15:04:36

@Wásztákhurwáh: Mielőtt megjegyzéseket teszünk valakire, illene tájékozódni. Máté András végzett matematikus, talán olvasd el először az önéletrajzát...

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2013.01.28. 15:50:47

@Gerry.: Én úgy emlékeztem, hogy Cambridge után Kanadába ment... Most csak arra találtam utalást, hogy Amerikából tért vissza 1930 végén. Érkezése után a Rockefeller Alapítvány támogatta a Szegedi Egyetemet, az ő ösztöndíjukkal volt kint Cambridge-ben is.
süti beállítások módosítása