SZTE: mennyi az annyi?
2013.01.13. 11:35 - pötty zorka


szte_grifflogo.gifMunkahelyek kerültek veszélybe a Szegedi Tudományegyetemen (SZTE) a forráskivonásokkal, de az intézmény működésben is nehézségeket okoznak a csökkenő állami támogatások. Tavaly év végén 800 milliót zároltak, most 4,2 milliárdot elvontak – Szeged gazdasága is beleinoghat az SZTE válságába.

 Az elmúlt években jelentős mértékben csökkent a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) állami támogatása. 2011 tavaszán 1,7 milliárd forintot zároltak , ugyanabban az évben nyáron újabb 300 millió forinttal rövidítették meg az universitast.
Egyéb – a munkahelyeket és fizetéseket nem érintő – takarékossági intézkedésekkel az előző színszünetben 40 millió forintot tudott megspórolni, a nyári szünettel (vagy kényszerszabadságokkal) újabb 40-50 milliót takarított meg az intézmény.

Az SZTE gazdasági és műszaki főigazgatója egy interjúban elmondta– Rektor úrral az az alapvető kiindulópontunk, hogy az egyetemi „tudásgyárban" a legfontosabb érték a nyolcezer munkavállaló! Itt nem az alapanyagokból, gépekből, hanem a fejekben lévő tudásból lesz „termék", szolgáltatás - 2012 tavaszán még bizakodott Majó Zoltán. A 2012-es kiadásokról a főigazgató ugyanott beszámolt, ezt táblázatunkban összegezzük.

Az SZTE főbb kiadásai
Megnevezés - Összeg (milliárd forint)
Energiaszámla 3-3,5
Dologi kiadás 2-3
Bértömeg 8-10
ÖSSZESEN 13-16,5

Ehhez képest 2011-ben 15 milliárd forintról "indultunk": akkor ennyit kapott az SZTE az államtól - nem számolva a hallgatói juttatásokra kiutalt 3 milliárddal, amihez nem lehet hozzányúlni.
Ezek alapján 13 milliárd forintos - állami kasszából érkező - támogatással kezdte 2012-t a szegedi egyetem, amely csak tovább csökkent.

2012 őszén ugyanis újabb 800 milliótól volt kénytelen elköszönni az SZTE - már ez az intézkedés is komoly tiltakozást váltott ki a szakszervezetek között. 2013 január 10-én pedig - hiába spórolt meg az intézmény az újabb szénszünettel 160 milliót - jött az újabb csapás: további 4,2 milliárd elvonás lett az egyik legnagyobb vidéki universitas jussa - azaz néhány hónap leforgása alatt újabb 5 milliárd forintnak "lőttek". Ez azt jelenti, hogy a 2010-es, akkor még 20 milliárdos támogatás 12,4 milliárdra soványodott - ez 30%-os csökkenés.

ebreszto_szeged.jpg

- Az egyetem jelen infrastruktúrája és a munkatársak létszáma ilyen költségvetési szám mellett biztosan nem tartható - nyilatkozta Majó Zoltán a Rádió88-nak.- Azt tudom mondani mindenkinek egyetemen kívül és belül, hogy most folyik az áttekintése annak, hogy ekkora zárolás és keretszám-csökkentés mellett, milyen intézkedési terveket tud meghozni a Szegedi Tudományegyetem – tette hozzá a gazdasági és műszaki főigazgató.

Az SZTE-től elvont összegek
Év - Összeg (forintban)
2011 tavasza 1,7 milliárd 
2011 nyara 300 millió
2012 ősze 800 millió
2013 januárja 4,2 milliárd
ÖSSZESEN 7 milliárd

 

Azonban a Szegedi Tudományegyetem nincs ezzel egyedül, hiszen idén - a közszolgálati és a nemzetvédelmi egyetem pluszpénzeit nem tekintve - minden felsőoktatási intézmény rosszul járt.
A fő probléma az, hogy az intézmények az állami támogatásokból fizetik rezsiköltségeiket, rendezik dologi kiadásaikat, illetve ebből állják a béreket. Az SZTE-t tekintve a zárolások és elvonások miatt több ezer munkahely került veszélybe - a város legnagyobb munkáltatója, a klinikák fenntartója küzd a túlélésért úgy, hogy a fűtés- és áramszámlák fedezete is kérdéses.

koltsegvetes_tenytar_graf_1.JPG

Történt ez úgy, hogy Magyarország a többi EU-tagállamhoz képest is rendkívül keveset fektet az egyébként jövedelmező felsőoktatásba.

forras_gdp_tenytar_1.JPG

Kapcsolódó cikkek:
Vannak is, meg nem is: forráskivonások 2013-ban
Eközben az EU-ban…
Kié is az egyetem?
TippFal, avagy lábjegyzet a forráskivonásokhoz

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://mierthallgatok.blog.hu/api/trackback/id/tr385015097

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

toportyánzsóti 2013.03.02. 10:25:29

Észre kéne venni fityuszország,nem Magyarország,narancstalpasok!
süti beállítások módosítása