Nem-tandíj, nem-keretszám: nem hagyjuk!
2012.12.20. 00:00 - m. g.

haha.jpgFel vagyunk háborodva. A kormány valójában bevezette a tandíjat. Az, hogy jövőre tizenhat szakon, köztük a legnépszerűbbeken nem indul állami ösztöndíjas képzés, visszalépés a kormány két héttel ezelőtti álláspontjához képest is. Balog Zoltán két napja sajtótájékoztatón és az Országgyűlésben is garantálta, hogy mindenki megkezdheti állami ösztöndíjas tanulmányait, aki megfelel “a minőségi kritériumoknak” és vállalja a röghöz kötő hallgatói szerződés aláírását. Hazudott.

Az ELTE BTK Hallgatói Fóruma és a Hallgatói Hálózat közleménye.

Fel vagyunk háborodva. A kormány valójában bevezette a tandíjat. Az, hogy jövőre tizenhat szakon, köztük a legnépszerűbbeken nem indul állami ösztöndíjas képzés, visszalépés a kormány két héttel ezelőtti álláspontjához képest is. Balog Zoltán két napja sajtótájékoztatón és az Országgyűlésben is garantálta, hogy mindenki megkezdheti állami ösztöndíjas tanulmányait, aki megfelel “a minőségi kritériumoknak” és vállalja a röghöz kötő hallgatói szerződés aláírását. Hazudott.

A jogi, gazdasági és társadalomtudományi szakok diszkriminációja kirekesztő, cinikus és számító társadalompolitikát sejtet. Ahhoz vezet, hogy a tandíjassá tett szakok csak a társadalom felső rétegének lesznek elérhetők, ez súlyosan korlátozza a társadalmi mobilitást, holott éppen ezek a szakok rendelkeznek erős társadalomszervező potenciállal.

Az egyes szakok megbélyegzését és az ezen szakokat választók diszkriminálását igazságtalannak tartjuk. A kormánynak a diákság megosztására irányuló szándékát elítéljük.

Két hónappal a felvételi jelentkezési határidő előtt több ezer végzős középiskolás álma hiúsul meg, amikor elesnek attól a lehetőségtől, hogy az általuk választott szakon tanuljanak államilag finanszírozott képzésben. A keretszámokkal és a ponthatárokkal kapcsolatos kormányzati álláspont naponta változik. Ezzel továbbra is teljes bizonytalanságban tartják a felvételizőket. Kiszámítható és igazságos oktatáspolitikát követelünk. A kormánnyal ellentétben a mi álláspontunk változatlan: továbbra sem engedünk a hallgatók hat pontjából, melyet az Országos Felsőoktatási Egyeztető Fórum is támogat.

1. Követeljük a köz- és felsőoktatás átfogó reformját!

2. Követeljük, hogy legalább 44.000-en kezdhessék meg állami ösztöndíjas formában felsőfokú tanulmányaikat!

3. Állítsák le a forráskivonást, kompenzálják az elvonásokat!

4. Töröljék el a hallgatói szerződést!

5. Ne korlátozzák az egyetemi autonómiát!

6. Az átfogó reformnak biztosítania kell, hogy a hátrányos helyzetű családokból is legyen esély bejutni a felsőoktatásba!

A tiltakozást addig folytatjuk, amíg követeléseink nem teljesülnek!

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://mierthallgatok.blog.hu/api/trackback/id/tr654982147

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása