Vannak is, meg nem is: forráskivonások 2013-ban
2013.01.11. 07:10 - pötty zorka

562767-1460166461.jpgAz idei 158 milliárd forint helyett jövőre már csak 123,5 milliárd forint állami támogatást kapnak az egyetemek és főiskolák. Azóta a támogatás növelésére csak utalások történtek, határozat még nem született sem a most ígért 50 milliárdról. A kormányzat feladta a matekleckét, a MiértHallgatók számolnak.

Több tíz milliárd mínusz?

Az idei 158 milliárd forint helyett jövőre már csak 123,5 milliárd forint állami támogatást kapnak az egyetemek és főiskolák – zárószavazás előtti módosító javaslattal ugyanis az eredetileg tervezett 23 milliárdos elvonást további 11 milliárd forintos mínusszal fejelték meg. De nem minden egyetemen és művelődési-oktatási intézményen spórol az állam: a Nemzeti Közszolgálati Egyetemnek és a Lakiteleki Népfőiskolának például jó éve lesz - írta decemberben az eduline.hu.

pinkfloyd_wedontneed.jpg

Állítólag a kormány erről "számtalan alkalommal" egyeztetett a Magyar Rektori Konferenciával (MRK), utóbbi azonban nem emlékezett ezekre a tárgyalásokra - ezt bizonyítja az MRK december 6-i közleménye is.

+24 milliárd?

Ugyan azóta a kormány - ígérete szerint - 24 milliárd forinttal emelné a felsőoktatás finanszírozását, de ez az összeg az uniós pályázatokon való önrész biztosítására, az egyetemi adósságok rendezésére, illetve a PPP-konstrukciók kiváltására szolgálhat. Másra nem.

forrakivonasok_girosz.jpg

Fel sem tesszük ezek után a kérdést, hogy az egyetemi dolgozók fizetését, az universitas épületeinek rezsiköltségét, vagy éppen a kutatásokat miből kellene a továbbiakban finanszíroznia a felsőoktatási intézményeknek, hiszen ez a kalap, bizony, összement.

De a hallgatók után járó normatív támogatással sem jut előrébb egyetlen egyetem sem: az eredetileg bejelentett 10480 állami képzésre felvehető hallgató "pénzét" a legújabb verzió szerint 55 ezer között kellene szétosztani.

Nem újdonság

A Felsőoktatási Ténytár grafikonját segítségül hívva kiderül, hogy a felsőoktatás költségvetési támogatása az utóbbi években csökkenő tendenciát mutatott, azonban a 2012-es és 2013-as év között a legnagyobb a különbség - a támogatások reál- és nominális értékét tekintve is:

koltsegvetes_tenytar_graf.JPG

Az Európai Unióban ehhez képest...

Arra most nem gondolva, hogy a lisszaboni stratégia szerint 2020-ban a diplomások arányának az országban 40%-nak kellene lennie, nézzük meg a magyarországi felsőoktatásra szánt összegeket. Ugyan a Ténytár.blog szerint csak 2009-es adatok állnak rendelkezésre, az kiderül: már évekkel ezelőtt is igen keveset költött hazánk az egyetemekre.

forras_gdp_tenytar.JPG

A frissebb adatokat meg nem várva, a Felsőoktatási ténytár adatait tekintve kiderül, hogy a jövőre nézve sem lehetünk túl bizakodók. 

Kapcsoló cikk(ek):
Eközben az EU-ban…
Miért fontos tanulni?
"Diplomás munkanélküliség”? Ugyan!
SZTE: mennyi az annyi?

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://mierthallgatok.blog.hu/api/trackback/id/tr435010690

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

mandras 2013.01.11. 08:55:43

Ami a bejegyzésben van, az mind nagyjából korrekt - sajnos. Annyit hozzátennék, hogy tegnap elhangzott az államtitkár úr szájából, hogy a felvett hallgatók "állami ösztöndíját" a költségvetés általános tartalékából finanszírozzák. Ez becslésem szerint 6-8 milliárd forint, ráadásul egy része a kieső költségtérítést váltja ki. Ez az első konkrét pénzígéret, ami elhangzott, de messze kevés ahhoz, hogy mondjuk az ELTE vagy Szeged talpon maradjon. A Giró-Szász által emlegetett 24 milliárdról egyáltalán nem világos, hogy a költségvetés más rovatain már betervezett, vagy tényleg új pénzről van e szó, csak az világos - mint nagyon helyesen kiemelitek -, hogyebből se villanyszámlát, se bért fizetni nem lehet.