Az Oktatói Hálózat állásfoglalása
2012.12.21. 00:00 - Billton

598931_381406735253605_955439179_n.jpgAz Oktatói Hálózat szerint az emberi erőforrások miniszterének december 20-i határozata, amely 2013 szeptemberétől tizenhat szakon megszünteti állami finanszírozású helyeket, tovább súlyosbítja mind a felsőoktatás, mind a továbbtanulni szándékozó középiskolások helyzetét.Elfogadhatatlannak tartjuk, hogy az állam minden támogatást megvonjon a jogi és gazdasági képzés egészétől, a legnépszerűbb társadalomtudományi szakoktól, valamint a felnőttképzésben kulcsszerepet játszó andragógiától.  

Ez a döntés számos káros következménnyel jár: súlyosan korlátozza a tanszabadságot, a most érettségizők jelentős részét a felvételi jelentkezés előtt 2 hónappal pályamódosításra kényszeríti, kiszorítja a hátrányos helyzetű családokból származó fiatalokat az említett képzésekről és kiszámíthatatlanná teszi a diszkriminált szakok és intézmények jövőjét. 

Az Oktatói Hálózat felhívja a közvélemény figyelmét arra a tényre is, hogy a kormány a hallgatók hat pontjából csak a keretszámokra vonatkozóan tett bizonytalan körvonalú engedményeket, de ezekhez sem nyújtott megfelelő garanciákat. A legújabban bejelentett 55 ezres keretszámra vonatkozó ígéretet addig nem lehet komolyan venni, amíg a kormány nem tesz javaslatot a költségvetés módosítására és nem jelöli meg pontosan, honnan teremti elő a szükséges forrást. 

A többi kérdésben a helyzet változatlan, vagy az eddiginél is rosszabb: 

  • A kormánynak továbbra sincs elképzelése a köz- és felsőoktatás átfogó reformjáról.
  • A kormány a tiltakozások ellenére sem állította le a forráskivonást a felsőoktatásból. 2013-ra a felsőoktatásra fordított összeg reálértéken a 4 évvel korábbinak 55%-ára zsugorodik. A kormány által beígért 24 milliárdos plusz forrás nem fordítható működtetésre, tehát nem oldja meg az intézmények válságát.
  • A kormány továbbra is ragaszkodik a hallgatói szerződéshez, ami azon túl, hogy alapjogokat és európai uniós jogot sérthet, sok fiatalt elijeszt a magyarországi továbbtanulástól. Ez az elhibázott intézmény nem csökkenti, hanem növeli a fiatalok elvándorlását az országból.
  • Az egyetemi autonómiát súlyosan korlátozza a szakok életét vagy halálát eldöntő miniszteri kézivezérlés, a kancellári rendszer, a rektorok miniszteri kinevezésének joga, valamint az intézmények teljes kiszolgáltatottságát eredményező folyamatos forráskivonás.

Mindeközben az emberi erőforrások minisztere nem reagált az ágazat egészét képviselő Országos Felsőoktatási Egyeztető Fórum december 17-i állásfoglalására és tárgyalási kezdeményezésére.

Az Oktatói Hálózat követeli, hogy a kormány hagyjon fel a meggondolatlan rögtönzésekkel és haladéktalanul kezdjen tárgyalásokat az Országos Felsőoktatási Egyeztető Fórummal.

2012. december 21.

FORRÁS: https://www.facebook.com/oktatoihalozat

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://mierthallgatok.blog.hu/api/trackback/id/tr974982376

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.